Meram Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Meram Ziraat Odası > Haberler > Susam Tarımında Mekanisazyon

Susam Tarımında Mekanisazyon

Susam

MERAM İLÇESİNDE SUSAMDA YENİ ÇEŞİTLER VE MEKANİZASYON İLE İLGİLİ DEMONSTRASYON KURULDU.

Susam, tohumlarında yüksek oranda yağ ve protein bulunduran önemli bir yağ bitkisidir. Unlu mamullerde, şekerleme yapımında, kozmetik alanında, ilaç sanayisinde kullanımı yaygındır. Türkiye’de uzun yıllardır üretilmektedir. Bu bitki, 1990 yıllarda yağ tohumlar ekim alanının önemli bir bölümünü oluştururken son yıllarda üretimden hızlı bir şekilde vazgeçilmiştir. Türkiye’ de Susam ekim alanları 1990-2014 yılları arasında düzenli ve hızlı bir şekilde azalarak 848.190 dekardan 2017 yılı itibari ile 280.000 dekara düşmüştür.

Ülkemiz Susam dış ticaretinde 100 bin ton ile net ithalatçı durumundadır. Bu dışa bağımlılığın temel sebebi geleneksel yöntem olan serpme ekim yöntemi ve hasadının iş gücüne dayalı olarak yapılmasıdır. Bu durum susamın geniş alanlarda üretimini engelleyen önemli bir unsur haline gelmiştir.

Bu nedenlerden dolayı; Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Meram Ziraat Odası tarafından Meram İlçemiz Boyalı Mahallesinde başlatılan, Kavak, Sarıkız, Bayat, Kayhüyük mahallelerinde devam edecek olan kıraç alanlarda münavebe bitkisi olarak Susamda Mekanizasyonun artırılarak tarımının kolay hale gelmesi, Ülkemizde yetişen, bölgeye uyum sağlayacak yeni çeşitlerin tanıtılması için 10 dekar alanda deneme demonstrasyonu kurulmuştur.

Kurulan demonstrasyonda hem geleneksel ekim olan serpme ekim yöntemi hem de mekanizasyon ile sıraya ekim yönteminin denenerek, bakım, hasat ve verim değerleri kayıt altına alınacaktır. Burada teknoloji ile bölge gerçekleri harmanlanarak çiftçimize üretimde hızlı ve pratik çözümler sunmak amaçlanmaktadır.

Uzun yıllardır Bölgemizde susam bitkisi ürün deseni içinde, kıraç topraklarda nadas alanların değerlendirilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Bölge çiftçilerimiz yerel çeşitleri serpme ekim yöntemiyle yetiştirmektedir. Burada amacımız bölgeye uygun çeşit desenini genişletmek, mekanizasyonla birlikte işçiliği azaltıp alternatif ekim yöntemleriyle, bakımı kolaylaştırmak, böylece verim ve kaliteyi artırmaktır.

Demonstrasyon sonuçlarımız, Bölgemizde susam ekimi yapan çiftçilerimiz ile paylaşılacaktır.