Meram Ziraat Odası

Meram Ziraat Odası > Haberler > ÇİFTÇİYE ELEKTRİK ÇARPTI

ÇİFTÇİYE ELEKTRİK ÇARPTI

KONYA ZİRAAT ODALARI İL KOORDİNASYON KURULU BASIN TOPLANTISI KONYA Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız çiftçilerin sorunları için düzenlediği basın toplantısında çiftçilerin sorunlarına değindi. Tarımsal Üretimin maliyet unsurlarından kuşkusuz en önemlilerinden birisi enerji

KONYA ZİRAAT ODALARI İL KOORDİNASYON KURULU BASIN TOPLANTISI

Tarımsal Üretimin maliyet unsurlarından kuşkusuz en önemlilerinden birisinin enerji olduğunu söyleyen Yağız ‘’Son zamanlarda tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerjisi fiyatlarından ve çiftçimize elektrik enerjisini temin eden kurumlardan çok ciddi şikayetler gelmektedir’’ dedi. Elektrik faturalarının artışını da değinen Murat Yağız ‘’Elektrik faturalarını incelediğimizde görünen o ki geçen yıl aynı döneme ait faturalar ile bu yıl aynı döneme ait faturalar karşılaştırıldığında yüzde yüze varan artışlar görülmektedir’’ diye ifade etti. Tarımsal üretimin sürdürebilirliği enerji fiyatlarının artmasından dolayı giderek imkânsız hale geldiğini dile getiren Murat Yağız ‘’ Konya ovasında yetiştirilen birçok ürünün üretilmesi teknik olarak imkânsız hale gelecektir’’ dedi. Sürdürebilirlilik için yetkililerden acil çözüm bulmaları konusunda çağrı yapan Yağız ‘’Elimizde çeşitli ilçelerimizden onlarca çiftçiden temin ettiğimiz geçen yılın ve bu yılın aynı dönem faturaları bulunmaktadır. Fatura toplam rakamlarına bakıldığı zaman aynı üründe aynı alanda kullanılan enerjide iki yıl arasındaki farklar yüzde yüz oranlarında arttığı gözlenmektedir. Fakat hiçbir tarım ürünü satış fiyatında böyle bir artış söz konusu değildir’’ diyen Yağız bu durumda üretimin azaldığını dile getirdi. Enerji fiyatları ile ilgili yetkililerin açıklamış oldukları rakamlar ile faturalara yansıyan rakamlar arasında ciddi tutarsızlıklar olduğunu EPDK’nın açıklamış olduğu %45 artış rakamına rağmen tedarikçi kurumun açıkladığı zam %70 civarında iken yine faturalarda   yüzde yüz artışlar bulunmakta olduğunu söyledi. Aynı zamanda elektrik faturaları üzerindeki çeşitli kesintiler fazladan ciddi bir yük getirdiğini ifade etti.

Ziraat odaları olarak çiftçilerin adına yetkililerden acil yardım taleb eden Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız ‘’tarımsal enerji fiyatlarının reel piyasanın dikkate alınarak belirlenmesi faturalar üzerindeki bizce angarya olan kesintilerin ve açma kapama bedeli gibi ücretlendirmelerin acil kaldırılması, aylık fatura ödenmesinden vazgeçilmesi, enerji bedelinin kullanılan ürünün hasat zamanına göre ayarlanması’’ gerektiğini söyledi.

Çiftçi isyan noktasına geldi

Çiftçiyi isyan noktasına getiren bu durum Murat Yağız şu örnekle açıkladı. Yağız ‘’ Düşünün ki milyonlarca araca benzin pahalı diye LPG sistemi takılıyor ondan sonra LPG fiyatı ile benzin fiyatı eşitleniyor bu durum nasıl bir çelişki ise, gerek devlet gerekse çiftçinin kendisi tarafından araziye onca enerji yatırımı yapıldı gelinen noktada elektrik fiyatı ile mazot fiyatı arasındaki makas giderek daralıyor’’ dedi. ‘’Enerji fiyatları böyle devam ederse önümüzdeki yıllarda onca enerji altyapı yatırımı atıl kalma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bu anlaşılır kabul edilebilir bir durum değildir. Endişemiz odur ki çiftçi üretimden vazgeçecek basından sık sık duyduğunuz ithal tarım ürünü sayısı artarak ve çeşitlenerek devam edecektir’’ diyerek endişelerini dile getirdi.